събота, 4 декември 2010 г.

Врачани продължават да протестират и след срещата с министъра на отбраната




191 военнослужещи от поделение 52380 във Враца ще трябва да напуснат армията, след като влязат в сила предвижданите структурни реформи. Това съобщи военният министър Аню Ангелов, който пристигна във Враца за среща с войсковия състав на поделението и с граждани, става ясно от информация на Дарик.

Само 120 от всичките 411 военнослужещи в момента ще могат да кандидатстват през следващата година в други поделения на сухопътните войски. Останалите ще получат обезщетения в зависимост от годините, прослужени в армията. След закриването на врачанското поделение през март 2012 г. сградите и земята, които сега ползва, ще бъдат предоставени на общината.

В миналата неделя семействата на военнослужещите и граждани преградиха едно от възловите кръстовища на Враца в знак на протест срещу закриването на поделението. На днешната среща с министър Ангелов те заявиха, че няма да се откажат от протестите и ще използват всички законови средства да изразят своето недоволство. Над 9 000 врачани се присъединиха към протеста на близките на военните, като поставиха подписите си в протестна подписка.

"Целта на реформата в армията е да се направи точна преценка на това от какви способности България има нужда и къде те трябва да бъдат разположени. Да се постигне баланс между това какво е нужно на България и какво тя може да осигури за своята външна сигурност чрез българската армия " - съобщи още министър Аню Ангелов. При предстоящата реформа ще бъдат съкратени 5 700 военнослужещи от цялата страна. Ако издръжката на един войник сега е 29 000 лева, след реформата тя ще достигне 44 000 лева. „Целта е българският войник да бъде по-добре подготвен. Да има повече полети на военните самолети, повече плавания на корабите, повече солидна подготовка на сухопътните войски, особено когато се готвят за операции като тази в Афганистан" поясни министър Ангелов.

От март 2011 в регистър ще бъдат обявени всички вакантни длъжности на Сухопътни войски. Всеки, който иска да остане на служба, може да кандидатства по него. През май 2011 година ще има втори такъв, а третият ще бъде отворен през март 2012 година. В механизираните бригади ще има свободни работни места за 220 офицери, 430 сержанти и 1800 войници. Това са места в градовете Карлово, Казанлък, Стара Загора, Хасково и Ямбол.
автор:Отбрана

Няма коментари:

Публикуване на коментар