четвъртък, 16 декември 2010 г.

Офицери трупат пачки от билети!




Униформените връщат тихомълком сумите, иначе губят по 20 заплати при пенсия

Знаете ли колко струва автобусният билет от Сливен до Ямбол?! Колкото струва от Ямбол до Сливен. Това в рамките на вица. Иначе цената на билета е 3 лева в едната посока. Толкова плаща всеки, който иска да пропътува с автобус 28-те километра между двата съседни града. Или между съседните гарнизони.
За някои цената сигурно е висока, за други - нормална. За трети обаче трите лева са ... далавера. И то каква!
В двете посоки трите лева стават 6 лева. Ако пък шестте лева се умножат по броя на работните дни в месеца, сумата скача на 140 лева. Ами ако вместо до Ямбол тръгнете от Сливен до Стара Загора, тогава далаверата скача в пъти, защото разстоянието е два пъти по-голямо. Въпросните 140 лева пък моментално скачат на 300 лева. Но някои пътуват от Сливен до Айтос. Тогава сумата за билети отива на цели 400 лева. Всъщност това са две трети от заплатата на един наемен войник от българската армия. Точно военните са най-редовните пътници между градовете, които още могат да се нарекат гарнизони у нас. И точно там се оказва и най-масовата далавера в историята на българската армия. В момента петте военни прокуратури в страната са образували неколкостотин досъдебни производства за измами, които на нормален език се наричат дребни. За какво иде реч. Най-масовата измама, практикувана от военните днес, е тази с парите за транспорт. На практика тя е обхванала всички - от редовия боец, чийто пагон е чист като момина сълза, до старшия офицер, чиито звезди вече тежат и напомнят за идващата пенсия.
Какво всъщност ставаше с парите за транспорт. Доскоро Министерството на отбраната плащаше 90% от транспортните разходи на всеки военнослужещ, който служи в гарнизон, различен от местоживеенето му. За целта в края на месеца той трябваше да представи билети, срещу които получава въпросната сума. Какво на практика обаче се случваше? Военните се групираха по четирима или петима и пътуваха с лек автомобил на един от тях. Така разходите за транспорт падат дори под цената на билетчето, а в същото време пътуването е по-бързо и по-удобно. Всеки от бойците много добре знае как се набавят билети. Срещу половин литър домашна ракия може да се получат поне 100 билетчета от всеки собственик на транспортна фирма. В момента само сливенските военни полицаи проверяват 50 хиляди билета, за които са направени запитвания във финансовото министерство. На всяко билетче се проверява номерът му и дали е издадено от съществуваща фирма, казаха проверяващи пред "Стандарт". Сливенската военна прокуратура е подгонила повече от 60 офицери, сержанти и войници, срещу които вече са образувани и дела. Проверките се извършват три години назад във времето. "Истината е, че има много такива проверки, а реално всеки колега има по няколко подобни дела", каза полк. Христо Тинев, говорител на военна прокуратура. Униформените се разследват за съставяне на неистински документи и измама. Един от разследваните офицери се съгласил да възстанови сумата, която получил за транспорт до Стара Загора за последните три години. Оказало се, че трябва да върне в бюджета на министерството почти 7000 лева. Друг изход обаче няма. Този, който откаже, получава присъда, където означава, че трябва да напусне армията дисциплинарно и да сложи край на надеждите за 20 заплати накуп при пенсионирането си. Затова измамниците с пагони масово връщат пари и получават присъди по чл.78 а, от НК, който ги освобождава от отговорност, а наказанието става административно.
Явно ръководството на министерството е решило въпроса с измамите с билети да се реши кардинално и отскоро парите за транспорт бяха спрени.
автор:Георги Мангинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар