вторник, 21 декември 2010 г.

Военните остават и без безплатна детска градина!




Военните вече ще плащат такса и за специално направените за тях детски градини. Ръководството на отбраната предлага тази придобивка да бъде заличена в поправките на закона за отбрана, който ще влезе за обсъждане в парламента след Нова година. Таксите се определят от Министерството на отбраната, а ние само стопанисваме заведенията, поясниха от ИА "Военни клубове и ВПД" вчера.

Това ще е пореден удар върху социалния пакет на военнослужещите, след като им бяха увеличени наемите за служебно жилище, а бяха въведени и такси за ползване на мебелировка, пералня или хладилник.

Скандалът с детските градини към Министерството на отбраната тръгна с това, че за тяхното построяване или ремонтиране бяха дадени десетки милиона лева. Старото ръководство на МО бързаше да ги открие преди изборите и не ги беше узаконило с акт 16. Новото ръководство на армията почти две години не успя да направи нищо за тях. През лятото военният министър Аню Ангелов се опита да прехвърли издръжката на градините на Столичната община, която да получи право на едва 25% от местата в тях. Законово това не стана и сега МО търси спешно решение с издръжката на заведенията.

Новите промени в Закона за отбраната предвиждат и промени в Кодекса за социално осигуряване. С тях се дава възможност на преживелия съпруг и родителите на лицата, загинали при изпълнение на военната служба, да имат право на наследствена пенсия, независимо от възрастта им. По сега действащите текстове при смърт на военнослужещ на наборна военна служба се отпуска пенсия на наследниците му, а наборна служба вече няма. С поправките преживелият съпруг и родителите на лицата, загинали при изпълнение на военната служба, ще получават в пълен размер личната си пенсия и пенсията, отпусната като наследствена.
автор:Диян Моркин

Няма коментари:

Публикуване на коментар