събота, 14 август 2010 г.

Време е НАТО да поеме командването на армията ни


Да не дава Господ България да влезе във война. Ако сега имаше въоръжен конфликт, то първите мъже в държавата първи щяха да са се избили. И то не на бойното поле, а в кабинетите си.

Поредният грозен конфликт бе демонстриран по оста президент - премиер - военен министър. Този път димката пална шефът на отбраната Аню Ангелов, който през главата на президента предложи на Министерския съвет да избере шеф на "Военна информация". Първанов истерично поде рефрена, че никой не го уважава и не му се подчинява. Борисов защити министъра си и каза на Първанов да прави каквото иска, защото те само му били предложили това назначение.

Този конфликт за първи път очерта както липсата на нужното възпитание на личностите, така и

невъзможността държавата да бъде гарант за националната ни сигурност

Какво да си мислим за една държава, в която президент и военен министър не си говорят. Свидетели твърдят, че на концерта на Военноморските сили във Варна Аню Ангелов дори не е поздравил Георги Първанов и седнал през няколко реда, за да гледа тържеството. Според конституцията и Закона за отбраната президентът е главнокомандващ на армията в мирно и във военно време. Само по себе си това е достатъчно генералът от резерва Ангелов да отиде и да отдаде почест на командира си. Така както гордо приемаше генералските пагони от президента преди години.

Войната между президент и министър стана лична, след като Ангелов получи публичен шамар от Борисов заради Първанов. Автор на последните поправки на закона за отбраната, които орязаха правомощията на президента, бе именно военният министър. Първанов реагира мигновено, а премиерът застана на негова страна и обяви, че правомощия се махат в началото, а не в края на мандата на един президент. Депутатите от ГЕРБ оставиха президентските права - да подписва укази и да раздава лампази, а Ангелов се сви обиден в МО.

За военния министър този рунд ще е последен

Има два варианта. Единият е премиерът да го натисне пак и той да предложи изгодна за президента кандидатура. Другият изход е до следващата година, когато изтича мандатът на Първанов, служба "Военна информация" да бъде ръководена от временно изпълняващ длъжността, който ще бъде назначен от Ангелов.

В първия случай Ангелов ще напусне поста си сам, тъй като няма да понесе втори шамар от Борисов. Вторият вариант е по-вероятен, за да се запази привидно мирът между институциите. Ангелов вече даде дума, че няма да отстъпи от предложението си. Главнокомандващият също каза, че няма да подпише в никакъв случай този указ, и призова към диалог.

Най-глупаво в тази ситуация стои премиерът Бойко Борисов, който видя отново някакъв невероятен заговор срещу себе си и правителството. Според него е нормално изпълнителната власт да си назначи човек на този пост, тъй като МС работело с тези служби.

"Кабинетът предлага, президентът подписва указа. Министърът е преценил, че това е човекът и го е предложил. Какво е скандално? Президентът, като е казал "а", да каже и "б". Да каже: браво на Бойко, браво на правителството, че тези, които лъжеха военни, че бяха взели на вересия техника военна, сега те платиха и фрегати, и самолети, вертолети в условията на криза. Ние приемаме, че той има право на своята позиция, в същото време той да ни каже защо 2009 г. в началото са изтеглени всичките пари от военния бюджет на военно министерство", заяви Борисов.

Премиерът обаче изпуска една важна подробност. Работата на служба "Военна информация" не касае МС, МО или президентството, а НАТО. България е пълноправен член вече 6-а година в Алианса, а

българските държавници се държат все едно командват анклав.

Цялата информация, до която се добере българското военно разузнаване, отива и касае работата в НАТО. Разведките ни анализират и събират информация за бъдещи конфликти и развитието на действащите, а не дали има организирана престъпна група на територията на страната. С това МВР трябва да се справя.

Скандалното в този конфликт е, че по най-брутален начин институциите се надпреварват да уреждат свои хора на ключови места. Нито президентът, нито министърът извадиха солидни и смислени аргументи защо подкрепят дадена кандидатура. Никой не обсъжда кой какви качества притежава, какъв опит и квалификация има. Министърът промълви само, че защитаваният от държавния глава кандидат не бил много добре с английския. Всичко се сведе до това чий човек да бъде назначен и защо единият не питал другия.

Войната между президентство и МО няма да утихне скоро, тъй като тепърва ще се овакантяват нови хубави места в структурата на отбраната. Едно вече е празно от няколко месеца, но нито Ангелов, нито Първанов смеят засега да предложат човек за него - мястото на шеф на инспектората на МО. Важна фигура, която доскоро се ръководеше от брата на депутата от БСП Румен Петков ген. Володя Стоянов. Той бе сменен от поста по негово желание и сега чака да бъде назначен за военен аташе. Говори се за Украйна.

Затова е належащо командването на НАТО да покаже кой ръководи парада, тъй като ние сме една малка брънка от цялата система за сигурност на Алианса. И не бива заради амбициите на двама или трима държавни мъже и няколко генерала да допуснем пробив в най-голямата система за сигурност в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар