понеделник, 30 август 2010 г.

Мълчанието на генералите – като мълчанието на агнетата


















Щи ви припомня притчата за вълка, овена и буболечката. Последната искала вълкът да изяде овена, за да не я настъпи рогатият и да я смаже. Та така се случило и в един от големите щабове. Един полковник дал фира, защото „вълкът бил уволнен” и нямало кой да го спаси. Стотици се оказаха в това положение.И затова подадоха рапорти. Как ли тази басня се разиграва надолу и по гарнизоните ?...

„От армията съкращават 6000 щика”, „Около 2000 са незаетите щатове в армията” , „Армията става 26 000 щика”. Тези дни в един глас прогърмяха „Труд” и ”Стандарт”. И навярно източникът им / ако е имало такъв/ , е бил един и същ. Някой, който е участвал във военния съвет, започнал на 27-и или някой, който е достатъчно информиран по въпроса. В същото време от пресцентъра на военното министерство мълчат като риби. Мълчат и генералите, и полковниците, които са сигурни за местата си.

Каква армия ни е необходимо? „ И двадесет и пет хиляди да е и деветнадесет, все тая. Това вече не е армия „ , казва един бивш антинатовски генерал , началник на ГЩ на БА. „Народът тъне в беднотия и криза, а ние ще купуваме самолети за милиони” , роптае известен столичен журналист. В отговор военният министър в поредица от интервюта повтаря все едно и също – подготвяме Бяла книга, ще има План за развитие на Българската армия, резултат от промените се очаква през 2014-2015 г. Но щеше ли да повтаря това, ако не бяха увеличени заплатите на редниците, сержантите, офицерите и генералите? Ако не бяха построени детски градини и фитнес –зали, раздадени ключове за апартаменти и общежития?

Кой ще е министър тогава? И кой бере плодовете на свършеното днес. Сегашните генерали трябва да знаят, че със сегашната си позиция, ще защитят бъдещето на армията. От десетина години, че и повече, принципът на лампаза е , където се спъне министърът, падам аз. А може би проблемът с военното разузнаване се раздухва, за да се отклони вниманието на военнослужещите от истинските проблеми на армията? Поне така мислят осемдесет на сто от тези, които тези месеци слагат меки шапки.

На едно от тържествата около Плевен министърът запушил пура и не щещ ли около някои генерали /непушачи/ извадили пуретки. Бре! Дали не пушат лулата на мира и по време на военния съвет, който подготвя рязане на глави, щабове и бригади ? Генералите повече не трябва да мълчат! Мълчанието ще спаси тяхната кожа и тази на приближените им. Но ще осакати армията. Генералите трябва да имат и заявят своя позиция, която да спаси войската.Дори с цената на уволнението или оставката на един генерал. Иначе мълчанието на генералите, ще е като мълчанието на агнетата /филма сте гледали/ за войската.

Няма коментари:

Публикуване на коментар