вторник, 24 август 2010 г.

Пат в битката за разведките


Въпросът не е кой да бъде шеф, а дали службата да остане черна кутия

Сагата кой да оглави военното разузнаване започна, след като стана ясно, че сегашният му началник ген. Пламен Студенков неизбежно излиза в пенсия. Държавният глава Георги Първанов вече блокира "по устав" две номинации на Ангелов - на ген. Димчо Карамунчев и на комодор Валентин Гагашев. Фаворитът на "Дондуков" 2 - полк. Венцислав Истатков, сегашен зам.-шеф на военните разведки, обаче твърдо не влиза в сметките на министър Ангелов. Така ситуацията все повече изглежда патова.
На пръв поглед спорът между министър и президент изглежда повече процедурен - кой какви правомощия има по назначаването на наследник на Студенков. В действителност обаче залогът е много по-сериозен - ще има ли най-сетне реформа в разузнаването, или статуквото ще се запази.
Вече 20 години работата и на Националната разузнавателна служба, и на "Военна информация" не е регламентирана със специални закони
Дейността им е обвита със секретност, не е ясно кой и как контролира събираната информация, работата им и използването на специални разузнавателни средства. Ефективността също така е доста спорна, тъй като трудно може да бъде измерена.
След обединяването на цивилното и военното контраразузнаване в ДАНС съвсем логично беше да се очаква създаване на аналогична служба за външно разузнаване. Аргументите за това са доста - България е прекалено малка, за да има няколко разузнавания, НРС и "Военна информация" не са реформирани след членството на България в НАТО, нужно е централизиране на събираната информация и координиране на съвместните действия.
Тъкмо военният министър е един от поддръжниците в правителството на идеята за създаване на агенция за разузнаване. Още преди да оглави Министерството на отбраната, Ангелов показа намерение да реформира военното разузнаване. Предложенията му за нов шеф на службата съответстват на тази цел. В момента военните разведки са като "черна кутия", където нито ДАНС, нито инспекторатът на министерството могат да влязат. "Това ще бъде разрушено. Не може да съществуват такива черни кутии, в които не знаеш какво става. И затова искам да вкарам външен човек там, а не това, което ми се предлага - човек, който през цялата служба е бил в разузнавателно управление и който няма начин да не бъде свързан по някакъв начин с досегашното ръководство", смята министърът.
Засега обаче тази решителна крачка към създаването на агенция за разузнаване така и не се случва, а зад това се крие съпротивата както на определени среди от разузнаването, така и на президента Първанов, под чието подчинение е НРС. Още при първите сигнали за евентуално обединяване държавният глава се обяви против
"Не би трябвало да се експериментира в момент, в който и служба "Военна информация", и НРС са в кондиция и си вършат добре работата. Едно механично обединение по-скоро би могло да създаде допълнително напрежение и да демотивира част от служителите", коментира държавният глава. Затова и настоява наследникът на Пламен Студенков да бъде от службата, а не извън нея. "Приемствеността ще запази координацията и взаимодействието в бъдеще", смята президентът.
Такова е мнението и на досегашния шеф на разузнавачите. Малко преди да подаде рапорт за напускане, ген. Студенков подготви нов правилник за дейността на "Военна информация". В него беше записано, че службата може да се оглавява само от човек с минимум 10 години стаж като кадрови разузнавач. Документът обаче не беше приет в този вариант от министъра на отбраната, което според източници от МО е довело да изненадващото пенсиониране на Студенков.
Друг е въпросът обаче доколко предложените от министър Ангелов кандидатури са външни за военното разузнаване. Димчо Карамунчев има мандат като военен аташе в Париж. Практика е аташета да се назначават именно от служба "Военна информация". Валентин Гагашев пък е бил директор на "Стратегическо планиране" в армията. И двамата имат мандати като началници на щабове на НАТО и работата с разузнавателните служби на Алианса им е добре позната.
В създалата се ситуация е съвсем реална възможността "Военна информация" да се ръководи от изпълняващ длъжността до края на мандата на президента Първанов. В момента това е ген. Детелин Мажгуров. По-важният въпрос обаче е дали за пореден път този конфликт няма да се окаже удобен повод да се отложи с още една година така необходимата реформа в най-секретните специални служби.
Панайот Ангарев

Няма коментари:

Публикуване на коментар