петък, 1 октомври 2010 г.

Армейският бюджет за догодина с 400 милиона по-нисък от 2008-а



5700 военнослужещи ще бъдат съкратени от българската армия, но 10-12% от тях са щатни бройки, които в момента не са заети. Това потвърди в Карлово министърът на отбраната Аню Ангелов. Той допълни, че предстоят значителни размествания на кадри между различните структури, особено на сухопътните войски. По думите му ще се наложи някои да сменят гарнизони, други - да напуснат армията поради съкращения.

Бюджетът на армията за 2011 г. е с около 10% по-висок отколкото през миналата, но в сравнение с 2008 г. е с около 400 млн. лева по-нисък. В края на 2010 г. военното министерство очаква минимум 82 млн. лева приходи от продажбата на военни имоти.

През следващата година не се предвижда увеличаване на възнагражденията на военнослужещите, но настоящите им, които се явяват компенсации за особения характер на тяхната работа, ще се запазят, увери министър Ангелов.

В Карлово министър Ангелов коментира още, че проектът за оперативно-тактически и технически изисквания към новия ВВС изтребител на България е бил обсъден на Съвет по отбрана. „Това е първата стъпка. Продължава проучването на пазара и до края на 2011 г. конкурсът за нов тип изтребител би трябвало да бъде обявен", обясни министърът.

„Ще се опитаме да продадем шест вертолета Ми-17, за да стегнем други три, които имат нужда, както и някои Ми-24", каза Ангелов. По думите му по този начин българските ВВС ще разполагат с по шест машини Ми-17 и Ми-24. Военният министър припомни, че от вертолетите „Кугър" 11 вече са платени и предстои купуването на последния.

С 1/3 ще се увеличи съставът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, а военните в нея ще се подготвят по нова методика. Това заяви в Карлово министърът на отбраната Аню Ангелов минути преди началото на честванията по случай 18-тата годишнина от новата история на бригадата. В нея ще се формират маневрени батальонни бойни групи, които ще бъдат по-компактни и ще се подготвят за български или чуждестранни мисии в много по-кратки срокове. Това предвижда Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, която днес внесохме в Министерски съвет, уточни министърът.

Относно бъдещето на Карловската бригада Ангелов допълни, че поделението ще разполага с механизиран батальон, който по всяка вероятност ще бъде дислоциран в Плевен. Наборът на кадрови военнослужещи ще продължава. За целта ще се използва инфраструктурата и в населени места, близки до Карлово, а на по-късен етап ще се закупуват и строят нови жилища.

Кадрите ще се набират основно от батальона в Казанлък, от батальона, който ще се сформира в Плевен, както и от град Карлово, откъдето министърът не очаква особено висок наплив.

Бригадата отбеляза празника си в присъствието и на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, началника на Сухопътни войски ген.-майор Стефан Василев, офицери, сержанти и войници, зам.-областния управител Розалин Петков, кметът на община Карлово Найден Найденов и много гости. По време на тържеството военният министър и началникът на отбраната наградиха заслужили военни с ордени, грамоти и кортици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар