понеделник, 18 октомври 2010 г.

Военните спестиха само 10 млн. лв. след 32% съкращения










Огромните съкращения в армията през тази година са довели едва до 10 млн. лв. икономии от фонд "Работна заплата". Това стана ясно от изказване на военния министър Аню Ангелов пред Нова телевизия вчера.

В началото на мандата си Ангелов обяви, че е извършил 32% съкращение на хората в отбраната, което било най-голямата реформа. Икономиите са едва 1% от бюджета на МО, който винаги се върти около 1 млрд. лв. За сравнение: само за довършителни работи на Националния армейски комплекс МО получи от МС преди време 10 млн. лв.

Ангелов обяви, че планираните нови съкращения, които са залегнали в Бялата книга, ще осигурят още около 10 млн. лв. В следващите четири години предстои да бъдат съкратени 5700 военнослужещи и около 1300 цивилни от въоръжените сили, които според ведомството са 44 100 души. По данни на МО около 10-15% от планираните съкращения обаче ще засегнат незаети щатни бройки. Все още не е публично известно как са разпределени съкращенията през годините, но със сигурност такива няма да има през 2011 г.

Ангелов коментира още, че разузнаването и контраразузнаването трябва да са на подчинение на премиера. Наскоро "Синята коалиция" внесе законопроект за създаването на държавна агенция за разузнаването. Те предлагат военното и цивилното разузнаване да се обединят в една агенция, която да е подчинена на Министерския съвет. В момента служба "Военна информация" е към МО, а НРС е към президента.

Преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов каза, че закон за НРС, НСО и военното разузнаване ще има, когато изтече мандатът на Георги Първанов догодина, защото, ако сега се приеме закон за службите, подчинени на президента, щяло да се изтълкува като лична атака.

Аз не виждам в това конкретна причина за някакъв нов сблъсък, заяви Ангелов. Той вече обяви, че ще подготви отделен закон само за военното разузнаване, който би трябвало да влезе в действие от 1 януари 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар