четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Аню Ангелов: Военните напускат заради хаотичните действия на кабинета по пенсионната реформа

















Военният министър Аню Ангелов коментира, че ръстът на желаещите да напуснат армията военни се дължи на променящата се позиция на правителството за пенсионната реформа и най-вече на заявеното намерение за увеличение с 3 години на осигурителния стаж за пенсиониране на военните. "Хората явно реагират на всичко, което четат и виждат, и това е огромната роля на правителството, на отделните министри и на медиите, когато разясняват едни или други действия на кабинета", каза на пресконференция днес Ангелов.

Той напомни, че вчера на заседанието на правителството е изказал несъгласие с намалението на пенсиите за летци, парашутисти, подводничари, водолази и други, които работят в системата на отбраната. "Досега размерът на пенсиите се изчисляваше 1 към 3 – една година стаж за три години по трета категория. Сега с новото правило се въвежда 3 за 5 – това е съвсем различен коефициент. И на практика ще загубят 45% от номиналния размер на тяхната пенсия", казва на правителственото заседание вчера Аню Ангелов, според стенограмата. И пред колегите си в правителството вчера той признава, че това ще доведе до "изпразване от военни летци на ВВС, където има лавинообразно увеличение".

И днес министърът посочи, че неколкократно е заявявал и в парламентарната група на ГЕРБ, че е недопустимо да се намалява абсолютният размер на пенсията на военните. Според Ангелов това негово искане ще бъде отчетено. Поради тази и други причини обсъждането на промените в Кодекса за социално осигуряване в правителството е отложено за следващата седмица, добави той.

Аню Ангелов посочи, че най-вече го смущава факта, че предимно млади хора желаят да напуснат армията. "Рядко рапорти подават полковници и подполковници", отбеляза той. По думите му има опасност за подготовката на курсантите във факултета в Долна Митрополия, където масово инструкторите подават рапорти. Обикновено подготвяме повече летателен състав, отколкото реално имаме нужда, но все пак губим опита на ценни кадри - това не е безразлично нито за мен, нито за Военновъздушните сили, нито за началника на отбраната, каза министърът.

Той призова военните, "които бързат да подадат рапорти за напускане, сякаш изпускат нещо", много добре да обмислят решението си.

Ангелов заяви, че няма да има еднократно увеличение на стажа за пенсиониране на военните с 3 години. Във варианта на промените в КСО, представен вчера на правителството, се предвижда от 2015 г. да се увеличава с по 6 месеца нужният стаж за пенсиониране и през 2022 г. да се премине към увеличението на стажа за пенсиониране - от 25 на 28 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар