сряда, 3 ноември 2010 г.

Правителството и синдикатите дадоха една година на военните да мислят как да се пенсионират




От 1 януари 2012 г. ще се променят условията за пенсиониране на военнослужещите. Това става ясно от Националното споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация на ДОО и усъвършенстване на пенсионното законодателство. На негова основа са промените в Кодекса за социално осигуряване, които, както обеща премиерът Бойко Борисов, ще бъдат обсъдени и приети на правителственото заседание в сряда, за да влязат по-късно и за гласуване в Народното събрание. Буквалният текст е следният: „От 1 януари 2012 година увеличаване на стажа за работещите при трета категория труд (чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване) по 4 месеца на всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г. Същото нарастване на стажа ще се прилага и за общия изискуем се стаж за работещите в специалните ведомства (МВР и МО) и за учителите.”

Потвърждават се думите на министъра на отбраната Аню Ангелов, че увеличаването на осигурителния стаж за пенсиониране на военнослужещите няма да стане изведнъж от 25 на 28 години. Засега не е ясно дали ще останат текстовете, които ощетяват определени категории военнослужещи, като летци, подводничари, водолази, участници в мисии и др. Те бяха в законопроекта, който правителството изтегли от Народното събрание.

В споразумението прави впечатление, че условията за пенсиониране на категорийните работници няма да се променят до 31 декември 2014 г. За военнослужещите и работещите в МВР това обаче няма да бъде така. Другата сметка, която трябва да си направят военнослужещите, е, че от 1 януари 2014 г. ще падне таванът на новоотпуснатите пенсии. Сега той е 700 лева.

Спирдон Спирдонов

Няма коментари:

Публикуване на коментар