четвъртък, 25 ноември 2010 г.

Най-много се краде в армията, обяви Аню Ангелов и призова бизнесът да не дава подкупи, за да печели военни сделки!




Министерството на отбраната се озова в центъра на нов финансов скандал. Този път става въпрос за едва 50 млн. лева дълг, които ведомството натрупало от началото на тази година, без министърът да разбере.

Става въпрос за стар проект, свързан с комуникационната система на армията. Военният министър Аню Ангелов обясни, че бил спрял изпълнението му, тъй като не е финансово обезпечен, но неговите подчинени въпреки това приемали устройства от фирмата и подписвали фактури. Ангелов отказа да назове за кой точно проект става дума, нито на каква стойност е той, тъй като било "тайна".

Подчинени на министъра довериха, че става въпрос за договор с фирма "Промакс 99", която има множество контракти с МО и ги изпълнява от години. В случая натрупаните суми са от изпълнение на проект за поставяне на устройства за запитване - познати като "свой-чужд". Такива били монтирани на повече от ракетно-зенитните ни дивизии.

"Аз няма да платя никога, защото това е изнудване", отсече Аню Ангелов. Той заяви обаче, че тепърва ще взема решение какво ще прави - дали ще уволнява, или ще търси пари. В крайна сметка България наистина имала нужда от системата, но "такава, която можем да платим", в случая проблемът бил, че договорът не е ресурсно осигурен. Правителството вече даде близо 257 млн. допълнително на МО, за да си покрие натрупани задължения по други проекти, а само преди ден - още над 12 млн. лева, за да бъде изплатен друг дълг.

"Промакс 99" е сключила договор на 17 декември 2008 г. за изработване на проект за център за командване и управление на военноморския флот за 68 млн. лв. Става въпрос за радарните системи от тип MSSR 2000 I, които могат да функционират съгласно последните стандарти за контрол на въздушния трафик и отговарят на изискванията на НАТО. Те могат да бъдат монтирани както на военноморски, така и на наземни платформи. Преди тази сделка "Промакс 99" успя да купи 74% от завода за ремонт на радиолокационна техника е Божурище, който е част от военните заводи ТЕРЕМ.

Военният министър шокиращо призна вчера, че в неговото ведомство най-много се краде. Той направи това пред представители на десетки крупни международни фирми, които участваха в конференция за техническото осигуряване на Стратегията за национална сигурност и на отбранителната стратегия на въоръжените ни сили. Бизнесмените бяха втрещени и от молбата на министъра да не дават комисиони и пари при сделки с армията. "Друг проблем, който е важен, е съвместната ни работа. Това как ние преговаряме с вас. Как по-малко се мъчим да се излъжем един друг. Как да се откажем всички ние от комисиони. Това е може би много по-трудната задача", анализира Ангелов.

Министърът направи разкритията за далаверите в присъствието на градския прокурор на София Николай Кокинов, при чиито подчинени са множество дела за съмнителни военни сделки. Той обаче не коментира докъде са стигнали разследванията. "Когато има осъдителни присъди, ще коментирам", каза лаконично Кокинов.

автор: Диян Моркин

Няма коментари:

Публикуване на коментар