четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Военният министър ще спре реформите при недоволство





Ангелов подкани 1100 военни от Враца и Плевен, които ще бъдат съкратени, да излязат на протести

Военният министър Аню Ангелов обяви, че ще спре реформите в армията, ако има недоволство. Преди два дни той съобщи, че съкращава близо 1110 души и закрива гарнизоните във Враца, Горна Оряховица и Мусачево, както и 5-а шипченска бригада.

Народното събрание вече одобри Бялата книга на отбраната, която предвижда до края на 2014 г. да бъдат съкратени 5700 военнослужещи и около 1300 цивилни. Предвижда се и мащабна реорганизация - закриване на поделения, преструктуриране и други. До края на годината МО трябва да представи и поредния план за развитие на армията.

В сряда в Плевен Ангелов обяви, че според Бялата книга там ще останат само три войскови формирования. Един механизиран батальон, Център за подготовка на войници и резервисти и един зенитно-ракетен дивизион с възможност да осигурява АЕЦ "Козлодуй" и други стратегически обекти в региона. Съкращенията на личен състав от поделенията в областта са 1/10 от всички предвидени съкращения в Българската армия.

На празника на Сухопътните войски вчера Ангелов награди командира на 5-та шипченска бригада, която ще бъде закрита. Той успокои празнуващите военнослужещи, че ръководството на МО ще бъде в "непосредствен контакт" с тях.

Заявените амбиции за реформа в армията досега търпят пълен крах. Огромните съкращения, които министърът обяви първоначално, че са 32%, се оказаха почти нищожни. 167 чиновници и почти толкова военни бяха съкратени. На фона на 32-хилядната армия това прави почти 1%. Амбицията на Ангелов армията да престане да се занимава с имоти стигна дотам, че той успя да издейства допълнително в бюджета за следващата година 100 млн. лв. за ново строителство и ремонти. 168 души в момента се занимават с продажбата на имоти, а за една година са пласирани 21.

автор:Диян Моркин

Няма коментари:

Публикуване на коментар