вторник, 30 ноември 2010 г.

Военният министър отне на Борисов Северозападна България





Защо командването на армията не се премести във Враца, а трябва да е задължително на пъпа на София?

Столицата на Северозападна България е Враца. От няколко дни насам премиерът Бойко Борисов трябва да зачеркне Враца от картата на градовете - поклонници на ГЕРБ и лично на него. Това се случи заради военния министър.

Намерението на Аню Ангелов да закрие военното поделение в града отпуши протести. Само за ден бяха събрани над 6000 подписа срещу решението на Министерството на отбраната. Кметът на града д-р Костадин Шахов, издигнат от ГЕРБ, застана зад съгражданите си. Министърът побърза да му предложи и сделка - закрива поделението и му го прехвърля, за да търси инвеститори, които да въртят бизнес върху имота.

Във Враца, където и бездруго безработицата е висока,

близо 500 военни ще останат без работа

Ще се ликвидира Пета механизирана бригада, в чийто състав е и въпросното поделение. Ще бъдат закрити и гарнизоните в Горна Оряховица и Мусачево. Логично е всичко това да отприщи протести и напрежение. В Шумен също се събира опълчение срещу решенията на министъра.

Проблемът идва от сбърканата реформа, която неуверено се опитва да прави Министерството на отбраната. Защото МО реши да редуцира армията "отгоре надолу", както пише в Бялата книга за Въоръжените сили. Отгоре обаче бяха съкратени шепа полковници в пенсионна възраст. Самата Бяла книга мина тихомълком по коридорите на властта и беше одобрена едва от 89 депутати. Засегнатите изобщо не разбраха какво им предстои, независимо че новата власт е горда със своята прозрачност на управление.

Нямаше да е лошо да има разяснителна кампания в самите поделения, да се обясни какво бъдеще ще има армията, както и да се обсъдят социалните проблеми на военнослужещите.

Вместо това ръководството на МО успя да настрои хората един срещу друг

Бойците от провинцията неистово мразят "шапкарите" в София. Независимо от цялата грандиозна реформа в столицата се концентрира доста военна мощ. Поделението в Горна баня остава, а там ще бъдат настанени химическите войски от Мусачево. Смешно е да се твърди, че такива войски са нужни точно в София, както преди това не бе никак разумно да има танкова бригада. Остава си и батальонът за логистична подкрепа на МО, който е на 4-ти километър. Има още няколко по-малки военни формирования в София, които незнайно защо няма да бъдат закрити. Да не забравяме, че в целия свят армията има и социални функции. Затова и големи бази и военни формирования биват настанявани в райони, които ще носят облага на местното население. По този начин се намалява и напрежението срещу армията.

В този смисъл - защо командването на войската трябва да е в центъра на София? Военното ръководство на НАТО например се намира в Монс, който е на 60-ина километра от Брюксел. Това не пречи на алианса да има пълен синхрон между цивилното и униформеното ръководство на организацията.

Защо командването на Българската армия не се изнесе примерно във Враца?

Така ще се разтовари центърът на столицата,

а високоплатените генерали ще харчат заплатите си в бедния район. Там и апартаментите са по-евтини и няма да се товари бюджетът на МО за осигуряване на жилища на хората с лампази. Така ще се спестят доста пари, вместо да се наливат милиони от държавната хазна в бюджета на армията.

Но вероятно истинската цел на всички объркващи сигнали за реформа е да не се промени нищо по върховете на армията и министерството? Преди дни министър Ангелов сговорчиво заяви, че при най-малкото недоволство срещу замисления план за преструктуриране той ще бъде коригиран.

А истинската реформата в армията е задължителна, защото страната ни няма нужда нито от голяма, нито от високобюджетна армия. Няма обаче никаква логика да закриваш гарнизон като този във Враца, който изпраща непрекъснато бойци за мисии в чужбина, а да държиш танкова бригада, която няма никога да влезе в действие.
автор:Диян Моркин

Няма коментари:

Публикуване на коментар