неделя, 21 ноември 2010 г.

Биг Брадър в армията!




Намериха часовник с камера в хотел "Шипка"

Шпионски игри, скрити в часовници камери и тайни видеозаписи на висши военни разтресоха армията и Министерството на отбраната. Прокуратурата вече проверява армейци заради незаконен шпионаж в базите и почивните станции на армията.
Скандалът с тайните записи на висши военни започнал да се разплита, след като софийската Военноокръжна прокуратура образувала дело заради скрита в часовник камера. Тайното записващо устройство било открито в една от стаите на хотел "Шипка", до "Пирогов", където доскоро се помещавала агенция "Военни клубове и военнопочивно дело". Разследващите са иззели часовника за експертиза, а "Военна полиция" е запечатала стая номер 222, където той е бил открит. Точно там се намира и центърът за видеомониторинг. В него се събира цялата информация от наблюдението с камери на всички хотели и клубове на агенцията. По нареждане на наблюдаващия делото прокурор Мариян Маринов експерти от "Военна полиция" вече са извършили оглед на системата за видеонаблюдение във военния хотел, за да видят дали тя позволява използването на открития шпионски часовник. Разследващите са търсили и записи в компютъра, където се е събирала информация от камерите от всички почивни станции и военни клубове към агенцията. В коридорите на агенцията служители шушукат, че съществуват записи, в които бивши ръководни лица от армията и Министерството на отбраната се забавляват в компанията на жени. От прокуратурата обаче отказаха официално да потвърдят или отрекат информацията, тъй като тя засяга разследването. Обвинителите обаче допълниха, че ако процесът срещу неизвестен засега извършител премине в обвинение към конкретно лице, то виновникът за шпионажа може да лежи в затвора 3 години заради "производство, използване и съхранение на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация".
Часовникът, открит от "Военна полиция" е изработен по поръчка на бившия отговорник по сигурността и охраната в агенцията Николай Марков. Той е и бивш служител на криминална полиция с 15 години стаж зад гърба си. Работил е по разкриване на тежки престъпления, убийства и грабежи. Назначен е в агенцията през 2004 г., когато тя все още се водеше "Социални дейности на Министерството на отбраната", а неин шеф бе бившият военен министър Николай Цонев. Марков започва работа като експерт в дирекция "Инвестиционна-експлоатационна дейност" и напуска агенцията през май т.г., когато бе първата вълна от съкращения във военното министерство. Самият Марков призна , че е донесъл часовника от дома си и е поръчал инсталирането на скритата камера на компанията, която изградила системата за видеонаблюдение във всички обекти на агенцията. Часовникът е даден на фирмата през пролетта на 2009 г. и е върнат с "подобренията" през юли същата година. "Бивш милиционер и бивш негър няма. Исках да имам тази техника, защото по някой път се случва така, че да се наложи да се използва някъде", обясни Марков. Той обаче подчерта, че никога не е използвал часовника, защото след като го получил, веднага го заключил в метален шкаф в стая 222, където е бил кабинетът му. По думите му за него са знаели още много хора. Първият от тях е бил агентът от ДАНС Деян Христов, който е отговарял за агенцията. Сред другите пък са служителят по сигурността на информацията Васил Стоилов и представителят на "Военна полиция" Венци Йовев. Първите двама вече не отговорят за сигурността във "Военни клубове и военнопочивно дело". Дансаджията е бил сменен от друг агент в края на 2009 г., а Стоилов напуснал агенцията заради съкращения.
За направата на часовника обаче не е била информирана тогавашната шефка на агенция "Социални дейности" Мери Саханджиева, която по закон трябва да разполага с тази информация. Николай Марков обясни, че не я информирал, тъй като разходът за инсталирането на камерата го нямал никъде. "Часовникът си е лично мой. От вкъщи съм си го донесъл. Камерата като камера не е повече от 30 лв., но като разход тя не фигурира в официалните документи. Затова реших да не занимавам никой с нея", обясни бившият експерт по сигурността. При напускането си обаче той решил да каже за специалния часовник на главния секретар на агенцията Валери Христов. Той пък според Марков веднага съобщил на ръководството на агенцията за незаконната придобивка.
Собственикът на спецчасовника вече е бил викан на разговор от наблюдаващия делото прокурор. На него той дал същите факти и отново потвърдил, че записи с часовника не са правени. Въпреки това прокуратурата продължава разследването и търсенето на записите, за които се говори във военното министерство.
автор:Панайот Ангарев

Няма коментари:

Публикуване на коментар