сряда, 4 ноември 2015 г.

Едно писмо до Ани Салич





Едно писмо до Ани Салич
Здравейте г-жо Салич,
Тази вечер пуснах новините и чух коментара Ви, че сектор Сигурност пак недоволстват за загубата на бонуси и привилегии.
Чувствам се длъжен да Ви разкажа за армията на България.
Армията, г-жо Салич е най-реформираната институция през последните 25 години- шест от които са  под вещото ръководство на настоящия премиер(който също напусна системата с 30000лв обезщетение – може да проверите в декларациите му в сметна палата). Но да се върнем на армията, една институция с над 100хил души персонал, която бе реформирана до около 20хиляди човека с обещанието на всички финансови министри, че ще останат много пари. Идеята на реформата бе да имаме малка, мобилна, модерна и добре заплатена армия. Е сега, както всички знаем имаме само малка армия!
Вие г-жо Салич бихте ли изпълнявали работните си задължения пътувайки с 40 годишен Москвич(кола, която като е била проектирана дори не се е говорило например за колани на задните седалки)? А бихте ли летели денем и нощем с 40 годишен Москвич? Е нашите храбри пилоти всеки ден летят с 40годишните си руски машини над нашите градове. Нашите инженери всеки ден слагат подписа си, че тези машини ще кацнат цели със жив екипаж. Знаете ли г-жо, че след 25години реформи бронираните машини на пехотата отдавна са с изтекъл ресурс, знаете ли, че за да се движи един от джиповете ни събираме резервните гуми на други четири? Знаете ли, че автопарка е толкова стар и дори монтьорите да отделят лични средства, за да купят част от магазина нея я няма защото вече не се произвежда? Знаете ли, че преди изпращането на всеки контингент се разменят бронежилетки, каски и техника между поделенията, за да сложат подписа си проверяващите от НАТО, че тази реформирана армия е осигурена?
Нека сега Ви разкажа и за „привилегиите“.
Служителите в сектор Сигурност, г-жо Салич, са подписали договор с държавата, че нямат право на частен бизнес или друг граждански или трудов договор. Ние не можем сутринта да лекуваме в държавната болница, а след обед да отидем в частния си кабинет. Ние нямаме право едната част от деня да преподаваме в училище, а в другата да водим частни уроци в къщи. На нас ни е забранено да правим предаване за една медия, а после да си докараме допълнително пишейки за някой сайт или водейки радио шоу. Така, че моля не ни конфронтирайте с другите браншове!
Ние спазихме договорите си и 20-25 години работим само за тази институция. Ние не си тръгваме изключвайки климатика в банката до другия ден в 09:00 сутринта, защото ние сме поели ангажимент да сме на разположение 24/7 – ето защо и отпуските ни не бива да са 20дни, колкото на банкера.
Е добре дойде време  държавата да изпълни своята част от договора, да ни компенсира за това че последните 4 години нямаме индексация на заплатите, че при смяна на гарнизона съпругите ни с години не можеха да си намерят работа и децата градина, че дори и да не стигаха парите в къщи аз нямам право да осигуря семейството си от друго работно място и т.н. И какво стана след 25години лишения и спазване на договора ни с държавата, тя държавата след като увеличи няколко пъти едностранно годините на договора ни с нея сега отказва да ни компенсира! Премиера(който е получил 42хил.лв от неползвани отпуски след първия си мандат – справка сметна палата) ни нарече мързеливци, хрантутници и хора които ощетяваме държавата, като искаме да се плати неизползваната ни отпуска – трябвало да работим за чест, каква ирония!!!
Не може така г-жо Салич договорите трябва да се спазват и от двете страни, ако ли не то ощетената страна има пълното право да дойде в София на 08.11., за да Ви напомни за този договор!
До скоро.


п.п.(дописано на 07.11.2015)
Моля престанете с обидите в коментарите си към Ани. Това бе един събирателен образ на всички хора които не са се докосвали до нашата реалност и коментират и се изказват без да познават проблема! Тя бе просто повод да споделя какво мисля. По скоро нека помислим от какво отново искат да ни лишат.
Нека помислим върху трите неща които ни отнемат:
1. Отпуската се изравнява с тази на продавача в парфюмерия, журналиста и банковия служител. Какъв анализ направи Министъра на финансите, за да достигне до решението, че 20дни са достатъчни за нас за почивка и възстановяване от натоварването? Едно ли е натоварването ни, като на всички останали професии? Или тезата е - те сега не могат да си използват отпуската(дали не е защото са много натоварени) и за това ще им я намалим - пълен абсурд по герберастки!!!    


 п.п. Интересно тия момчета, които тази сутрин(07.11.2015) до 04:00ч. са търсили и отривали свлачищата на Крушунските водопади - дали не са имали уговорка за уикенда или билети за кино? Е как да не им изравниш отпуската с 20-те дни на Влади Горанов и неговите чиновници? Или по скоро я да им отнемем уикенда и без това не могат да го ползват!
 
2. 30 години забраняваме на тези хора да работят другаде с втори договор - как ще ги компенсираме финансово тогава. Със "за чест" не мога да сготвя на детето си във фурната!!! И въпреки това им махаме финансовата компенсация, която получават на края на службата?!?!

 
3. От години не са индексирани заплатите в сектора, дори бяха развързани от средната заплата за страната(каквато имат дУпетатските) и сега единственото което им помагаше да следват поне инфлацията, бяха тези 2% за година. С какво ще бъдат компенсирани тези хора за липсата на индексации 4години вече?

4. Гневен съм и от факта, че тихомълком и "на коляно" Боко, Горанов, Ненчев и Бъчварова промениха толкова ключови закони, а вече цяла година не намират време да повишат максималната(пределната) възраст до която работят 95% от сектор Сигурност. Е има ли друга държавна професия в която имаш право да работиш до 52г., а придобиваш право на пенсиониране три години по-късно  на 55г.???

40 коментара:

  1. Анонимен04 ноември, 2015

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен06 ноември, 2015

      Не съм полицай, нито военен, но съм трезво мислещ човек.
      Затова ги подкрепям, защото 24/7 без облаги ги хвърлят в огъня.
      При добро заплащане, корупцията ще падне под 10%

      Изтриване
  2. Само малко допълнение, Прословутите ДО 20 заплати след прекратяване на службата не са от вчера , а от времето на създаването на Третата българска държава. Тогсава Княз А Батемберг дава на напуснаслите армия средства за закупуването на имот в границите на Царство България. Тази компенсация е преживяла много политически строеве и днес дали можеш дса си купиш имот с нея?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Момчета горе главите и нас ви писна от ТЪПИ ПОЛИТИЦИ И МЕДИИ КОИТО ОБСЛУЖВАТ САМО ВЛАСТТА И ТЪРСЯТ СЕНЗАЦИИ ЗА ДА ПРИКРИЕТ НЕЩО ГОЛЯМО КОЕТО СТАВА В ДЪРЖАВАТА! КРАЖБИ ИМОТИ КОЛИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ ИМ КУПИХМЕ СЕГА ПОСЕГНАХА И НА ЗАПЛАТИТЕ ВИ НЕ ИМ СТИГАТ ДРУГИТЕ КРАЖБИ УЗАКОНЕНИ ОТ САМИТЕ ТЯХ! ОСТАВИХА ДЪРЖАВАТА БЕЗ АРМИЯ, СЕГА ИСКАТ ДА ОСТАВЯТ И БЕЗ СИГУРНОСТ! НЯМАМ ДУМИ КОИТО МОГА ДА КАЖА ЗА ИЗБРАНИЦИТЕ НА НАРОДА!

      Изтриване
    2. Анонимен05 ноември, 2015

      Зависи какво е разбирането за имот...За имот на село ще стигнат,но пък кой иска да се върне на село?

      Изтриване
    3. Анонимен05 ноември, 2015

      Ще ти стигнат за имот на село ама друг път . . .

      Изтриване
  3. Отговори
    1. NESA SAMO JURNALISTITE POTKUPNI ,SADII PROKURORI ADVOKATI .CIALOTO PRAVITELSTVO E MAFIA DOKATO IMA TAKIVA BEZ MOZAK HORA DA GLASUVAT ZA MUTRITE TAKA STHE E TE ISKAT DA IZGONAT BALGARITE OT DARJAVAT KAKTO KAZA I BACHVAROVA NA POLICAITE PODAITE SI OSTAVKATA AZ STHE RAZPISHA I NA VASHE MIASTO STHE POCHNAT CIGANI.MOJE BI BACHVAROVA ISKA DA STANEM CIGANSKA I BEJENSKA DARJAVA. DA SI GORD CHE SI BALGARIN.JALKO ZA HORATA KOITO ZAGUBIHA JIVOTA ZA TAZI DARJAVA .NIAMA DA OTSTAPVATE S VAS SME SAMO NAPRED.

      Изтриване
  4. Анонимен05 ноември, 2015

    :( никой не иска да чуе грозната истина. Не виждам и никой да коментира факта, че с новата "реформа" отново се връща възможността на "незаменими кадри" след пенсиониране по първа категория да се върнат почти моментално на същата позиция и работа по закона за държавния служител (обезщетение + пенсия + заплата от данъците на простолюдието) за едни и майната му за други. Именно тези "незаменими кадри", които са се възползвали по всякакъв начин от досегашните условия, правят всички промени за да станат още по - "незаменими". Парите не стигат поради липса на контрол, липса на правилно планиране и правилно разходване. Липсва елементарна мисъл при всяко едно действие. А и не на последно място - най-важото много течове и безкрайна нагла корупция.
    Но корупцията остава точно при тези, които определят правилата. Точно за тези за които правилата не важат. Точно те искат от "простичките" хорица да си търпят и да изпълняват всички безумни заповеди и нареждания :(

    ОтговорИзтриване
  5. Единственото което мога да кажа
    Браво и както винаги С Уважение към ВАС Защитниците на Родината. (казвам Родина защото държава нямаме)

    ОтговорИзтриване
  6. Единственото което мога да кажа
    Браво и както винаги С Уважение към ВАС Защитниците на Родината. (казвам Родина защото държава нямаме)

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен05 ноември, 2015

    Седя си , чета написаното и ми идя да си метна въжето за това, че не успях да убедя съпруга си да напуснем тази държава. Той е военнослужещ, аз съм заета в частния сектор. За огромно съжаление всичко това, което се предлага днес е поредната недомислица. В поделенията в цялата страна е пълно с командващ състав, който е веднъж излишен като количество и втори път ненужен като качесттво. Освен това е пълно с безкрайни безсмислени длъжности, които изяждат труда и не на последно място Отговорносста на реално действащите военни и полицаи. Администрацията, която съставлява 70% от наличния състав, и която на практика не е с нищо по- натоварено от мен се ползва със същите превилегии на мъжете и жените от армията и полицията ни- ето тук се крие проблема. Пари има, но те, както във всички останали сектори в държавата не се разпределят, както трябва. Няма сила на света, която да ме убеди, че секретарката например на господин полковника трябва да получи въпросните обезщетения, да ползва по- дългия платен отпуск и т.н. С какво тя допринася за тези сртуктури? С какво тя е повече от мен? Защо аз плащма и ми се удържат данъци и осигуровки, а на нея не? Защо тя ще се пенсионира преди мен и заедно с тези, които ги няма при семействата им в почивните дни например? Защо тя ще получи техните права, но в никакъв случай няма техните задължения? Заплащането в Българската армия и полиция е унизително, както за самите служители, така и за държавата! Седя си , чета написаното и ми идя да си метна въжето за това, че не успях да убедя съпруга си да напуснем тази държава...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаема госпожо, в БА полковниците секретарки нямат. Ако имате предвид цивилните служители, те не се пенсионират като военнослужещите. Ако не ми вярвате, попитайте съпруга си, преди да си метнете въжето...

      Изтриване
    2. Анонимен05 ноември, 2015

      Уважаема г-жо Иванова,
      Въпросът е принципен, а не на издребняване........:)

      Изтриване
    3. Анонимен06 ноември, 2015

      Все едно чета себе си. Моят вече започна да проглежда и както беше твърдо против емиграцията, вече започна сериозно да се замисля за нея....

      Изтриване
  8. Анонимен05 ноември, 2015

    Спрете с спекулацията на думичката ,,привилегии".Привилегия е да живееш в луксозно държавно жилище,да не плащаш ток,вода,отопление,да ползваш шофьор или служебен автомобил за лични нужди,безплатни комуникации и т.н. А обезщетението е съвсем друго нещо,то е компенсация за лишенията и страданията,причинени на личноста по време на изпълнение на задълженията при проява на дълг,самотрицание героизъм в полза на обществото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен05 ноември, 2015

      а даваш ли си сметка че точно от такива привилегии се ползват от полковник нагоре в армията и от главен инспектор нагоре в полицията които съставляват 1/3 от двете ведомства

      Изтриване
    2. Анонимен06 ноември, 2015

      Няма такова нещо. Не всички са във ведомствени жилища, който е - си плаща консумативите. Безплатните комуникации, т.е. служебни телефони имат предостатъчно частни лица извън сектор Сигурност.

      Изтриване
  9. Анонимен05 ноември, 2015

    Седя си ,чета си и се радвам,че напуснах тази държава преди 25 години!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен05 ноември, 2015

    Който не храни собствената си армия ще храни чужда.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен05 ноември, 2015

    Това писмо изпратено ли е до Ани Салич? А може ли да се публикува някъде на гнусния им сайт?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен05 ноември, 2015

    Какво общо има Ани Салич? Какво общо имат въобще водещите на новините? Тези думи идват от парламента, а не от разни водещи на новини.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен05 ноември, 2015

      Ти или не гледаш новини или си от хората, които обичат да са на обратното мнение независимо, за какво. Досега не съм гледал новинарска емисия или предаване, в което да отразяват безпристрастрастно - винаги са в услуга на управляващите. Тези дни ненужно се оляха да плюят срещу протеста на полицаите!

      Изтриване
    2. AKO IMA RAZRASHENIE OT BOIKO STHE GO PUBLIKUVA NALI TOI E DARJAVATA TOI DAVA TOI VZIMA

      Изтриване
  13. Анонимен05 ноември, 2015

    МНОГО ДОБРЕ НАПИСАНО ПИСМО ДО АНИ САЛИЧ ! ДАЛИ ЩЕ ГО ПРОЧЕТЕ РАЗТЪЛКУВА.............

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен05 ноември, 2015

    Това писмо предизвика в мен само едно чувство - БОЛКА...Болка за унизителното положение и мизерия в които живее по-голямата част от българският народ и невъзможността му да се пребори с материалната и духовна бедност !

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен05 ноември, 2015

    Военнослужещия НЯМА право да стачкува и протестира . Военнослужещия НЯМА право, да напуска държавата без да му бъде разрешено. Военнослужещия НЯМА право на втора работа . Военнослужещия НЯМА право на синдикат . Военнослужещия НЯМА право да членува в партии , коалиции и т.н . При напускане на гарнизона в които служи ,трябва да се докладва . Да бъде на разположение по всяко време на денонощието . Да бъде със срого регламентирано облекло, без значение от жегата през лятото и студа през зимата. Военнослужещите, когато са с униформа, се забранява да носят украшения и модни аксесоари . При Горски Пожари , Наводнения , Преспи затрупани пътища през зимата Военнослужещия е ТАМ , ТАМ И ЩЕ БЪДЕ ТАМ . Но според народа Военнослужещия ,трябва да ходи с наведена глава. Да няма самочувствие. Да бъде без заплащане . Да ходи дрипъв и мизерен . Да не ползва поверената му жалка техника, защото това е разход . Да бъде псуван , хулен и руган . Да плува в лайна , лайната на целия нещастен народ , на нашата мащеха България . Велик е Нашия Войник Велик , Велик, Велик .......

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен05 ноември, 2015

    Братя и Сестри Българи.Трябва да се направи някаква организация за сплотяване и обединяване на народа.Трябва да се знае, че след падането на Т.Живков който управляваше народа ни по много по разумен и премерен начин и дори да бяхме подвластни тогава на Русия, то трябва да се знае от всички, че в онези години преди 1989 живота беше поносим и имаше спокойствие и сигурност.Ето от тогава определени хора от така нареченият Елит на държавата започнаха подривна работа с цел унищожаване на народа ни съгласуван с определен кръг от хора от правителството на САЩ.Та какво излиза на практика.От както ни заробиха хора като А.Луканов,И.Костов се оказва, че от както сме със така наречените Големият брат-САЩ, държавата ни върви с само надолу и към гибел на нацията.Унищожиха предприятия и заводи построени по времето на нашата дружба с Русия.Всичко което беше държавно стана частно с цел да може тези които докараха държавата до фалит и откраднаха парите на държавата.Сега същите тези се наричат Бизнесмени и Олигарси, които неуморно продължават да водят страната ни към сигурен гибел.Ето това ни дадоха нашите партньори от Европейският съюз и САЩ.Какво се случва сега.Теглят заеми за да ни заробят нас, нашите деца и правнуци и излиза така че със същите тези огромни заеми народа продължава да живее все по зле и все по зле и не спират да се гаврят с хората и да ни унижават със измислени реформи и съкращения.А в същото време те си увеличават заплатите всяка година както и, че си получават бонуси целогодишно.Няма друга такава държава която да е със население подобно на нашето и да имат 260 депутати и народни избранници.За това трябва да се обедини целият народ и да не се делим на Полиция и Армия и на малък и среден бизнес.Защото днес е Полицията утре е Армията и така докато не ни унищожат.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен05 ноември, 2015

    Писмото- добро е! Ама сте си вие виновни, защото още навремето триабваше да вземете власта, а не тези поплювковци политиците! Но ниамаше един достоен офицер да поведе!

    ОтговорИзтриване
  18. Войски те в цял свят са най добре платени и обслужени и възнаграждение от 20 или повече заплати на куп съществува в много държави не е само в Бг, още така в Испания на войската и други институции имат 14 заплати в годината зимна бонус и лятна бонус придружени за отпуска и празници и всеки един час заработен след работен ден се заплаща двойно... Храната и квартирата са безплатни за войника ползва се от множество привилегии отпуските са нат 45 дена в годината без да включват празници и празниците са над 16 дена в годината. Полицията и пожарната са с сходни привилегии. Полицията може да глоби и арестува всекиго прекрачил реда бил дори политик или цар и къфто и да е цървул. Никой не се подчинява на политиците обратно политиците се подчиняват на хората... И тн. Това ми прилича на като да имаш куче завързано на дъжда и снега и да го храниш с маруля и да се гирдееш с това че си един добър стопанин.

    ОтговорИзтриване
  19. Войски те в цял свят са най добре платени и обслужени и възнаграждение от 20 или повече заплати на куп съществува в много държави не е само в Бг, още така в Испания на войската и други институции имат 14 заплати в годината зимна бонус и лятна бонус придружени за отпуска и празници и всеки един час заработен след работен ден се заплаща двойно... Храната и квартирата са безплатни за войника ползва се от множество привилегии отпуските са нат 45 дена в годината без да включват празници и празниците са над 16 дена в годината. Полицията и пожарната са с сходни привилегии. Полицията може да глоби и арестува всекиго прекрачил реда бил дори политик или цар и къфто и да е цървул. Никой не се подчинява на политиците обратно политиците се подчиняват на хората... И тн. Това ми прилича на като да имаш куче завързано на дъжда и снега и да го храниш с маруля и да се гирдееш с това че си един добър стопанин.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен06 ноември, 2015

    Сега след толкова реформи има щастливи европейски патки и пуяци в България. Много хубава Държава всичко си клюца и си лега навреме.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен06 ноември, 2015

    Вярвам, че образа на Ани е избран съвсем произволно и обобщава в себе си стотиците, които се изказват за армията без да познават проблемите! Така, че колеги моля без персонални нападки.
    По-скоро нека помислим върху трите неща които ни отнемат:
    1. Отпуската се изравнява с тази на продавача в парфюмерия, журналиста и банковия служител. Какъв анализ направи Министъра на финансите, за да достигне до решението, че 20дни са достатъчни за нас за почивка и възстановяване от натоварването? Едно ли е натоварването, като на всички останали профеции? Или тезата е - те сега не могат да си използват отпуската(дали не е защото са много натоварени) и за това ще им я намалим - пълен абсурд по герберастки!!!
    2. 30години забраняваме на тези хора да работят другаде с втори договор - как ще ги конпенсираме финансово тогава. Със "за чест" не мога да сготвя на детето си в фурната!!! И въпреки това им махаме финансовата компенсация, която получават на края на службата!!!
    3. От години не са индексирани заплатите в сектора, дори бяха развързани от средната заплата и сега единственото което им помагаше да следват поне инфлацията, бяха тези 2% за година. С какво ще бъдат компенсирани тези хора за липсата на индексации 4години вече?

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен07 ноември, 2015

    Вижте как граничарите пазят границата - http://dw.com/p/1H0Xk

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен07 ноември, 2015

    Всъщност госпожата Ани е платена медийна проститутка и това не е обида, а факт. Каквото и спуснат това сере от устата си. Съжалявам, но това са всички медии в България-копие на "демократичните" медии по Света. Едни факти се скриват, изобщо не се показват или коментират по изгоден за платилия на медията начин. НЯма демократични медии повече. Всичко е бизнес! И Ани е медийна курва! Искате ли пак да го повторя, без да има и грам обида към когото и да е. Проституцията е най-старата професия в Света...Да-казвам се Димитър Вълков!

    ОтговорИзтриване
  24. Няколко въпроса:
    1. На колко държави унищожаваме старите боеприпаси на полигона в Змеево?
    2. Какви пари се получават за това?
    3. Къде отиват тези пари?
    4. Никой не взема мерки за замърсения въздух и пораженията върху растителноста на площите и хората около Змеево. Защо?
    5. До кога?
    Хр. Балабанов

    ОтговорИзтриване