петък, 15 октомври 2010 г.

Войската негодува, че я държат гладна




Българските бойци масово негодуват, че ръководството на армията спря да ги изхранва. От септември месец в поделенията няма кетърингово хранене, а бойците, които дават дежурства получават пари за храна към заплатата си, но едва през следващия месец. "Максимумът, който съм взимал е 48 лв., но при дежурства почти през ден", оплака се военнослужещ от поделение до София. Пилот от авиобаза "Граф Игнатиево" обяви, че за 12-часово дежурство получава около 9 лв., за да си осигури сам три яденета.

От години ръководството на армията не може да намери решение за изхранването на войската. От друга страна не иска да премахне от закона за отбраната текста, според който задължително се осигурява храна на военнослужещите, когато са на работа.

Все още няма решение и за ситуацията в поделенията. Не са обявявани нови конкурси за кетърингово хранене, както и не е решено, ако няма столове в поделенията, по колко пари за храна ще се дават на бойците.

Новото ръководство на МО, начело с министър Аню Ангелов, си затвори очите и държа близо половин година старите кетърингови фирми, които бяха избрани през 2006 г. и договорите им изтекоха. От МО уточниха, че старите договори са действали до 30 май 2010 г. на базата на допълнителни споразумения от 30 ноември 2009 г.

Оправданието на шефовете в МО е, че удължаването се наложило, за да има "достатъчно време за възлагане на обществени поръчки чрез провеждане на открита процедура, при която всички заинтересовани лица могат да подадат оферта". Такива конкурси обаче изобщо не се подготвят.

От МО обещаха бъдещи договори за приготвяне и доставяне на храна да се сключат след осигуряване на достатъчно финансови средства в бюджета на МО за 2011 г. и тогава ще се проведат процедури по Закона за обществените поръчки. Дотогава фирмите няма да осигуряват храненето на военните формирования на БА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар