събота, 23 октомври 2010 г.

Резервистите ще вземат заплата и половина само за един подпис













Законът не мина в предишния парламент, очаква се това да стане през следващата година.


Един резервист само за това, че е в списъка и подпише договор с Министерството на отбраната, ще получава месечна заплата и половина за година съобразно званието, което има. Някои могат да вземат и две, ако са изразили желание да участват в мисии. Това обещава министърът на отбраната Аню Ангелов. Бъдещият закон за резерва трябва да осигури необходимите 3 хиляди души за попълване кадровия състав.

Разчетите вече са направени

по време на Прегледа на структурата на Въоръжените сили. Числеността е записана в Бялата книга за отбраната. Коментарът на министъра е, че поддържането на такъв резерв ще струва на бюджета на МО 10-12 млн. лв. годишно, което било два пъти по-малко, ако същите хора са на действителна служба. Пари ще се дават и на работодателите, за да пускат резервистие, когато дойдат повиквателните.

Законът ще се подготвя, обсъжда и приема през следващата година, за да влезе в сила от началото на 2012 г. В предишния състав на парламента вече имаше такъв проект. Той бе за резервните сили на националната сигурност изобщо.

Депутатите Ангел Найденов и Станимир Илчев бяха от вносителите му.

Самият законопроект беше разработен от експертна група начело със сегашния министър на отбраната Аню Ангелов. Така че тиражираните сега намерения не са новост. Наблюдателите ги познават от законопроекта по време на 40-то Народно събрание, който 0влезе в Комисията по отбрана, но така и не беше обсъждан.

Новото е, че комплектуването на резерва ще се извършва на доброволен принцип в мирно време, а с привеждането на страната във „военно положение”, „положение на война” или ”извънредно положение” – на задължителен, става ясно от Бялата книга. Който иска да получава повече пари трябва да стане

не само доброволен, но и активен, резервист.

Тогава ще се ползва с всички права на военнослужещ и ще получава основно и допълнителни възнаграждения или част от тях, пропорционално на продължителността на активната служба. Ако е пасивен доброволец ще получава определена сума годишно. Ще има и т.нар задължителен или мобилизационен резерв. Заради него ще се запази системата за военен отчет на гражданите у нас.

В момента възможностите за участие на резервисти в контингентите, които изпращаме зад граница, са ограничени. Използват се основно за определени специфични длъжности - лекари, психолози и финансисти. Независимо от това, Българската армия има натрупан опит в работата си за окомплектоване на отделни контингенти. Такъв е опитът ни от мисията на ООН в Камбоджа. Първият ни батальон по време на мисията на ООН в Камбоджа бе окомплектован, както с военнослужещи от Българската армия, така и от запаса (днешния резерв).

В 11-те ни контингента в Ирак бяха включени 104 резервисти,

от които 19 офицери, 56 сержанти и 29 войници. На този етап съществуват определени възможности да се използват резервисти в Гражданската мисия на Европейския съюз в Грузия, но за целта е необходима промяна в нормативната уредба и администриране на мисията от Министерството на външните работи.

Спирдон Спирдонов

Няма коментари:

Публикуване на коментар