понеделник, 23 август 2010 г.

Армията изпразни складовете и остана без резерви

















Българската армия остана без никакви материални резерви, става ясно от отчета на ведомството. "През първите шест месеца на годината ежедневната дейност се осигуряваше предимно от резерви от материални средства от складови наличности, които към края на периода са изчерпани", се казва в документа.

Това означава, че обслужването на транспортните средства с горива и смазочни материали става от складовете. Самолетите също зареждат керосин от резерва. Ръководството на МО анализира, че недостигът на финансови средства за гарантиране на нормален войскови живот и съхранение на въоръжението, бойните припаси и ГСМ сериозно затруднява ежедневната дейност и увеличава вероятността от възникване на инциденти.

До края на годината армията ще използва горива от военновременните запаси, тъй като с актуализацията на бюджета се дадоха пари единствено за плащате на новата техника - хеликоптери, самолети и колесна техника.

Като проблемни се очертават и дейностите по унищожаване на излишните бойни припаси и на съхраняваните химически токсични вещества. Няма заложени пари и за охраната на подчинените на Щаба по осигуряването и поддръжката военни формирования и комунално-битовите разходи.

Ръководството на МО отчита и сериозни успехи в модернизирането на служба "Военна информация". Именно тази служба стана причина президентът Георги Първанов и министър Аню Ангелов да започнат задочен спор за това дали службата трябва да се ръководи от вътрешен или от външен човек.

МО отчита, че са закрити три поделения от службата, освободени са военнослужещи и цивилни служители, като на тяхно място не са назначавани нови. Закрити са щатовете за 10 военни аташета, временно е преустановена дейността на други три и е редуциран съставът на осем от службите. Част от военните аташета са акредитирани в две и повече страни. Разработена е и "Концепция за развитието на разузнаването във въоръжените сили на Република България". През първото полугодие на годината служба "Военна информация" е издала и разпространила до вътрешни и международни потребители над 830 информационни документа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар