неделя, 22 август 2010 г.

42-ма съкратени съдят МО за обезщетения


42 трудови дела срещу министерство на отбраната се водят в Софийския районен съд. Уволнени при преструктуриране на ведомството служители на МО масово са завели дела за съкращението си.

Почти всички трудови спорове са свързани с постановление на Министерския съвет от 1 април т.г. за приемане на Устройствен правилник на МО и за определяне на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната. С него Изпълнителна агенция "Социални дейности" се преобразува в Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" и се предвижда съкращаване на щата й, след като постановлението влезе в сила. А това според преходните и заключителните му разпоредби става 45 дни след обнародването му, а не след 3 дни, както е в общия случай. В края на април на около 140 души бяха връчени заповеди и предизвестия. После инспекторатът на МО откри нарушението и директорът на агенцията Мария Димчева с нова заповед отмени тези за освобождаването на хората.

Това обаче не прави уволненията правомерни и не означава, че МО ще спечели делата, коментираха юристи. Почти сигурно е, че министерството ще изгуби всички процеси и ще трябва да плаща обезщетения. Уволнените искат възстановяване на работа и шест заплати обезщетение за оставане без работа, както предвижда законът. 6-те заплати накуп според длъжността на уволнените са около 4000 - 5000 лв.

Никой от МО не понесе отговорност заради недоглеждането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар