събота, 26 юни 2010 г.

Съкращенията в МО очаквано се оказаха леко виртуални


Голяма част от обявените съкращения в Министерството на отбраната ще засегнат само щатните бройки, като реално няма да има съкратени служители. Военният министър Аню Ангелов съобщи в петък, че анонсираното съкращение във висшите командни звена от 300 души всъщност ще засегне 167 души, останалите ще бъдат прехвърлени на други места, но ще бъдат съкратени щатните бройки.

Военният министър отхвърли слуха, че обезщетенията при освобождаване от военна служба ще бъдат намалени от 20 на 6 заплати, но каза, че ще има проблем със средствата за обезщетения, като той разчита на допълнителни пари за това перо при плануваната актуализация на бюджета. Според нея бюджетът на МО трябва да получи 300 млн. лева за покриването на дължимите средства по големите договори за модернизацията на армията.

В администрацията на МО, чийто щат се редуцира с 32%, вече са освободени 161 души, и предстои да ги последват още 16. Така щатът на администрацията от 1432 става 980 бройки. Постигането на цифрата ще се осигури със съкращаването на кухи бройки. В момента се търси решение и за два частни случаи, след като MO освободи двама свои служители с онкологични заболявания.

В ИА "Военни клубове и военно-почивно дело” към МО ще бъдат съкратени пък 171 души. Там щатът се съкращава с 34% до 511 щатни бройки. При съкращенията в агенцията обаче бе създаден жесток хаос, след като края на април на близо 140 души бяха връчени заповеди и предизвестия преди да е влязъл в сила новият устройствен правилник. Впоследствие обаче инспекторатът на министерството констатира нарушение на Кодекса на труда и директорът на агенцията с нова заповед отмени предните си заповеди за освобождаване на служителите.

Военният министър каза още, че е против предложението от 1 юли 2011 година да бъде вдигнат изискваният за пенсия стаж на кадровите военнослужещи и заетите в МВР - от 25, както е сега, на 30 години. Освен това предложението е от общия трудов стаж най-малко 20 да са в системата на сигурността и отбраната, а не 16 години и осем месеца, както е сега. Министърът вече бил изпратил до социалното министерство подробно обяснение с "всички негативни последици", ако предложението се реализира.

Военният министър анонсира и свое посещение в САЩ. В рамките на визитата си той ще има среща с американския си колега Робърт Гейтс и ще се запознае с плановете на Вашингтон за системата за противоракетна отбрана на НАТО. - Mediapool.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар