вторник, 7 декември 2010 г.

Враца млъкна ! Страх "разстреля" гарнизона




След срещата на министъра на отбраната с воини и граждани от Враца, от гарнизона не се чува ни вопъл, ни стон. На самата среща и воините и съпругите им са мълчали като риби. И това е разбираемо. Всеки един явен протест или глас на истината може да се накаже с лишаване от полагащите се за прослуженото време заплати. Командирът и някои от щабните офицери предварително са си свършили работата по “уясняване на обстановката” Те, естествено, няма да свалят пагоните, и ще им бъзе предложено място в някой щаб по стълбицата. Министърът на отбраната сам е парирал някои опити за търсене на отговорност от политическия фактор, след което за кой ли път е повторил “магнетофонния запис” за Бялата книга, плана за развитие на въоръжените сили и отпадналата необходимост от гарнизони по цялата география та България. Глас в пустиня са останали протестните викове на бивш командос. Не са си казали думата и воините от резерва и запаса, служили в гарнизона.

Към мълчаливото съгласие с военният министър се присъединил и кмета на града, все пак гледат в една партийна посока. На тяхната позиция застанал и един бивш командир на бригадата, който също “сменил идеала си”. Депутатите преди това се бяха появили при протестиращите просто за демокрация.

Гарнизонът ще бъде закрит. Може да е през 2012 г., но подготовката и реалните дейности по затваряне на портала ще стартират още 2011. Всякакви приказки за предоставяне на казармите на общината и осигуряването на работни места за уволнените военни, звучи като приказка от хиляда и една нощ. А предложението част от тях да кандидатстват в предполагаемия европейски доброволческия корпус и казармите да станат негов център за обучение е повече от розов балон.

Уволнението на много хора няма как да не повлияе на икономиката в града. Районът е беден и едва ли някой богаташ ще може да ползва казармите за голям бизнес или търговия. Поделението ще се разпарчетоса, известно време някои ще се облажат. След което ще последва светлият пример на казармите в Дупница, Банско, Ивайловград и други, и други. Градът няма да дава на армията и миротворци , а това е един от начините простосмъртните да изкарват по двадесетина хиляди лева за половин година.

Враца млъкна! Страх лозе пази, но и го “приватизира”. Под Околчица се опитаха да защитят правото си на работа и живот, но не успяха. Явно срещу ръжен, отбранителен министър и военно министерство е опасно да се рита. Да ритат лекарите, учените, студентите...

автор:Красен Бучков

Няма коментари:

Публикуване на коментар