четвъртък, 9 декември 2010 г.

Военните наистина ли сме овенни ? С каска!?




Стреснах се от едни думи на полковник от резерва за армията: « Този и тези няма да оставят и една керемида от войската!»



И аз с ъм бил офицер, разчетен за 24 часа като лейтенант преди двадесетина години, и затова не се деля от определението и хората с пагони. Но е гадно, че във време , когато ни налагат съкращения, Бели книги като тенекии на бъдещето, обещания за модернизация и хули към бившите началници и командващи, няма кой да подкрепи войниците и войската. Няма командири, офицери, които да тропнат по масата и ги защитят от политическите решения.

Един генерал или полковник, който и да е, представя ли се на мястото на войник със семейство и две деца, който остава на улицата. Ако си е запазил службата, не му пука . Но ако го уволнят и си вземе заплатите, може и интервю да даде на столичен журналист. Късно ще е . А войнишките интервюта не струват, малки чинове са . Пък и врачанските протести, ще са ден до пладне.

Както се изразява един политик, овцете и асфалт да ядат са си овце. Военните с право ги наричат овенни. Не го разбрах чак сега. Явно и аз съм овен. Лекарите рискуват и защитават съсловието си, когато трябва. Пушат полицаи, които не са пушачи. Студенти подкрепят колеги от БАН. Да не говорим за тютюнджиите, помаците, пенсионерите, фермерите...

Сещате се за легендарното питане в казармата «С каска или без каска?» И отговорът : «С каска !» Помните войнишкият фолклор, че «Мотострелковакът без каска не е мотострелковак». Май всички сме с каски. И командващите и командирите, които оправдават решенията за съкращаване на армията с политиците. И политиците, които прехвълят отговорността на военната експертиза и институциите. /От НАТО ли ги е страх?/ И бившите генерали и офицери, които изказват мнение под сурдинка в някое кафене или дневен център .

По-добре да си сложим и противогазите. Да не ни е срам !...
автор:Красен Бучков

Няма коментари:

Публикуване на коментар