сряда, 15 септември 2010 г.

Днес представят Бялата книга за отбраната, първата е на осем години



През 2002 г. МО смята, че Българската армия може да изпълни своите задачи, ако наброява 45 хиляди военнослужещи. Предстои ни да разберем какво мисли сега министерството.



За втори път в нашата история днес ще бъде представена Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили. Първата е приета на 4 април 2002 г. с решение на Министерския съвет. Тя започва с предговор на тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. В съдържанието й има пет части: „Република България в контекста на средата за сигурност в началото на 20 век”; ”Военни способности”; ”Човешкият фактор в отбраната”; „Ръководство на отбраната” и „Национални ресурси за отбрана”. В луксозното издание, което е дело на „Военно издателство” ЕООД, е записано, че книгата е разработена от дирекция „Отбранителна политика на Министерството на отбраната”. Подготовката на документа е започнала от 2000 г.

Бялата книга определя, че присъединяването към ЕС и НАТО е от национален, регонален и общоевропейски въпрос. Посочва се, че както тогава, т.е. преди осем години, така и в обозримо бъдеще не съществува непосредствена военна заплаха за България. На въоръжените сили са отредени три мисии: принос към националната сигурност в мирно време; принос към мира и стабилността в света и участие в отбраната на страната. Като един от ключовите елементи на новата политика за сигурност на България е посочена реформата на отбранителната система. Изложени са организационната и функционалната структура на въоръжените сили. Посочени са силите и средствата за участие в операции по поддържане на мира и за участие в Европейските сили за отбрана.

Тогавашната прогноза за 2010 г. е, че номиналният и реалният боен потенциал на Българската армия ще бъдат почти едно към едно. Сериозно място е отделено на решенията за подобряване качеството на живот в армията. В Бялата книга се е предвиждало от 2006 г. разходите на български военнослужещ да бъдат над минималните за НАТО. Що се отнася до числеността, е планирано от 75 хиляди през 2000 г. армията да стигне 45 хиляди през 2004 г. Изследването на различни варианти на числеността на Българската армия е показало, че реализирането на модела, съответстващ на мирновременна численост от 45 хиляди военнослужещи, би удовлетворило изпълнението на задачите от въоръжените сили в мирно време и в условия на криза, би създало условия за мобилизиране на необходимия контингент за военно време и би позволило България да участва успешно с контингенти в многонационални операции в усилията на международното общност за поддържане на мира и сигурността на контингента.

Какво предвижда новата Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили, ще стане ясно днес.

16.09.2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар