сряда, 1 септември 2010 г.

Идат запасняците


Военният министър обърка възпитаниците във Военна академия със сметките за числеността на армията

Военното министерство ще извърши нова интересна реформа. Ще съкрати армията с 6000 души, но ще създаде доброволен резерв от 3000 души. Това обяви вчера министърът на отбраната Аню Ангелов, който изнесе лекция при откриването на новата учебна година във Военна академия.

Законът за резерва ще влезе в Народното събрание догодина. Той ще дава право армията да набира вече и доброволци, които ще бъдат обучени, за да може да се включат в операции на армията в мирно време - за спасяване при бедствия и кризи например. През повечето време резервистът ще работи на друго място, но ще получава месечно около 200-300 лева. Работодателят му обаче ще бъде задължен със закон да го освобождава при мобилизиране срещу евентуално обезщетение. При повикване за участие в операция резервистите ще получават възнаграждение, което отговаря на чин и звание. Имаше идея резервистите да могат да участват в операции на Българската армия извън страната до 180 дни не повече от един път на 2 години.

В армията и сега има резерв, към който са зачислени всички мъже, минали през казармата, които могат да бъда извикани при необходимост.

Ангелов отново обърка данните за числеността на армията, а военните стояха и недоумяваха колко ще останат. Според министъра до 2015 г. армията ще се състои от не по-малко от 28 000 души. По щат в момента войската е от 32 000 души, но реално са 29 200. Недоумението идва от сметките как след съкращаване на 6000 души, ще се получи посочената нова численост. Военният министър обаче бе ядосан заради публикации за неговата смяна и не позволи да бъде питан за пояснения.

Преди няколко месеца Ангелов обяви края на реформата в армията, тъй като е извършил вече административните и законовите промени. Вчера той отново подчерта, че следващата година пак ще бъде променян законът за отбраната, който той сам внесе. Ще продължи процесът на преструктуриране на администрацията на МО и създаването на единна за мирно и военно време командна структура на оперативно ниво, каза министърът на отбраната. Според него от общо пет оперативни командвания и щабове ще останат четири. Общият им състав заедно с този на Щаба на отбраната, няма да надвишава 2,5 % от общата численост на БА. "Общият състав на цивилните служители във всички структури ще бъде намален с около 1200 души", каза Ангелов. Така в администрацията на МО щяло да има до 700 военнослужещи и цивилни, които сега са 980.

Военноморските сили, освен с единствената подводница, ще се разделят и с някои кораби с изтекъл ресурс. Във ВВС ще се върви към по-голяма компактност на наземната противовъздушна отбрана.

"Ще създадем необходимата основа за постепенна замяна от 2014 - 2015 г. на МиГ-29 с нов тип многоцелеви изтребител, съвместим с въоръжението на ВВС на страните - членки на НАТО", каза военният министър. До края на тази година МО ще разплати задълженията си към външни фирми. В България ще пристигнат още 3 хеликоптера "Кугар" и 3 "Пантер", един самолет "Спартан" и 155 единици нова транспортна техника. За да се изпълнят целите, сегашното ръководство на МО смята за необходимо да се осигури "относително постоянен дял на разходите за отбрана от брутния вътрешен продукт през следващите 4 години, не по-малък от 1.4%.

КАДРУВАНЕ

Министър Ангелов все още не е предложил нова кандидатура за директор на военното разузнаване освен тази на Валентин Гагашев. От вчера сегашният директор на служба "Военна информация" ген. Пламен Студенков официално сдава поста заради навършването на пенсионна възраст, но постът ще продължи да бъде заеман от изпълняващ длъжността заради скандала между военния министър и президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов. Ангелов държи службата да бъде поета от външен за системата човек, а Първанов подкрепя кандидатурата на сегашния заместник полк. Венцислав Истатков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар