петък, 3 септември 2010 г.

Баланс или съкращения до дупка!?!?







Баланс на способности и ресурси или сметките на силния


Честно и хубаво казано – до 2015 г. трябва да бъде постигнат баланс между способности и ресурси. Армията трябва да бъде не по-малко от 28 000 души, а армейският бюджет не по-малко от 1,4 на сто от брутния вътрешен продукт / преди години, по натовски, бе не по малко от 2 и нещо на сто\. Пак преди време говорехме само за малка, мобилна и модерна армия. Наслушахме се и армията си остана само малка. Сега май пак натам духа западният вятър...

След лекцията на военния министър на отбраната срещнахме един бивш командващ Сухопътни войски. Та той, като разбра за какво става дума, простичко ни каза, че какви ще са армиите на България, Унгария, Прибалтийските републики и подобни е станало ясно още при изгрева на Милениума. На висок глас натовци са ни заявили, че не ни трябва пехота повече от десет хиляди щика. За малка България , която от Тимок до Резовска се прелита от изтребители за десетина минути, не и трябват миговски и натовски ескадрили. Затова си имаме съседи, пък и стратегически твърдим , че няма опасност от конфликти и огнищата им са зад девет планини в десета. Защо ни е и флот, щом като не са ни необходими подводници, може да ни върши работа брегова охрана с няколко катера. Казали са го хората от алианса, ама и темане са ни сторили първите години на партньорството, за да не ни счупят балканския инат. Задържахме армиите за няколко години, после направихме корпуси, имахме си и полкове. Правихме експерименти във военноморските сили и авиацията. Щом си даваш дупето / модерна дума/ под наем, ще слушаш и свирката на тези, които си бъркат в джоба на данъкоплатеца и поръчват. На този свят всичко се плаща, дори и на американците, дори и след петилетки. Безплатни са само коктейлите на зарибяването.

Един майор и един капитан, пехотинци, с по четири мисии на различни континенти, на четири очи ми казаха, че са се просълзили след лекцията на министъра на отбраната във Военна академия. И не затова, че ще има съкращения и ще е отворен пътя им към върховете на пирамидата. А затова, че Българската армия ще остане само с две сухопътни средни механизирани бригади. Че ще бъдат закрити и други легендарни гарнизони. Дано пък тези сълзи, след време, оправят нещата.

Едва ли! Сметките на силния включват такъв баланс на способности и ресурси, който за по-малките партньори означава стойка “партер” или най-малкото безмълвно “Мирно!”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар