петък, 17 септември 2010 г.

Забравете слуховете, 20-те заплати при уволнение остават!



При освобождаване от военна служба военнослужещите имат право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.



Това е записано в представения проект на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, която визира периода до края на 2010 г. На този етап остават само слухове приказките, че някой министър, биел той и финансовият, има намерение да намали 20-те заплати на шест. На пхрактика в книгата е записан законовият текст. Такъв принцип се прилага и при останалите социални текстове.

По отношение на военнослужещите ще се съхрани начина на формиране на тяхното основно месечно възнаграждение. Наред с това, остава допълнителното заплащане на възнаграждение за продължителна служба, специфични условия при изпълнение на военната служба, рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, изпълнение на възложени задължения извън установеното служебно време, образователна и научна степен и постигнати високи резултати в служебната дейност. Важно е да се знае, което също бе обект на дискусия, че здравните осигуровки, както и тези срещу смърт и неработоспособност в резултат на злополука, настъпила при или по повод изпълнение на служебните им задължения и гражданска отговорност са за сметка на държавния бюджет.

Дано не се намери някой по пътя на Бялата книга през правителството и парламента да превърне слуховете в истина и така да намали социалните придобивки на военнослужещите. Както става в момента с промените в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат вдигане на осигурителния стаж за придобиване на право на пенсия на военнослужещите от 25 последователно на 26, 27 и 28 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар