петък, 28 май 2010 г.

Обсъжда се създаването на специален пенсионен фонд за военните


Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи по време на петъчния парламентарен контрол, че е сформирана работна група от представители на Министерството на труда и социалната политика и НОИ за изготвяне на проектозакон за военен пенсионен фонд. Идеята е да се създаде “втори пенсионен стълб, което да гарантира по-сигурно пенсиониране на военните“.

В момента родените след 31 декември 1959 г. задължително се осигуряват в универсални фондове. Работещите при първа и втора категория труд пък задължително се осигуряват в професионалните пенсионни фондове.

Ангелов очаква планираната пенсионна реформа да се отрази негативно на мотивацията в армията. Реформата предвижда от 1 юли 2011 година да бъде вдигнат изискваният за пенсия стаж на кадровите военнослужещи и работещите в МВР. Вместо 25 години, както е сега, той ще бъде увеличен на 30 години. От общия трудов стаж най-малко 20 трябва да са в системата на сигурността и отбраната, а не 16 години и осем месеца, както е сега.

Заради по-късното пенсиониране, което се планира, Ангелов се опасява, че задържането на старшия офицерски състав ще доведе до нарушаването на баланса между млади и стари офицери в българската армия.

“Пенсионната реформа при военнослужещите не значи неизбежно и само повишаване на необходимия стаж за пенсиониране на военнослужещите″, каза министърът. Той изрично подчерта, че тази тема още само се дискутира и затова той не желае да я коментира в подробности.

“На експертно ниво се обсъждат различни промени в модела за пенсиониране на военнослужещите, но засега нито Министерството на отбраната, нито правителството е разглеждало въпроса за пенсионната реформа“, каза още Ангелов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар