понеделник, 17 май 2010 г.

Аню Ангелов против вдигането на осигурителния стаж на военните


Министърът на отбраната Аню Ангелов е против вдигането на осигурителния стаж за пенсиониране на военнослужещите. В специално интервю за bTV той аргументира мотивите си:

Ако осигурителният стаж при военните бъде увеличен от 25 на 30 години, все повече офицери няма да достигат до пенсия, а ще бъдат принудени да напускат армията поради липса на длъжности, които да заемат.

„Негативно влияе върху атрактивността на военната служба. Ако това бъде изпълнено, ще доведе до лавина на рапорти за напускане от всички, които са навършили 25 години стаж. Има разлика между полицията и армията - в полицията нямат такова строго кариерно развитие, там той може да стои на най ниското ниво 25 години. При нас не може да стане един военнослужещ трябва да израства в звание и трябва да израства с опреден стаж”, обясни Аню Ангелов.

Най- тежко стои въпросът как ще пенсионират подводничари и пилоти на изтребители, които след 15 години служба имат право на пенсия заради изключително тежките натоварвания по време на работа.

Петър Петров е в пенсия от миналата година. Пенсионира се след 16 години служба като пилот на изтребител. Първата причина пилотите да ползват правото си на ранна пенсия е здравословна, защото във въздуха те усещат претоварвания на организма равни на 9 пъти тежестта на собственото им тяло.

„Гръбнакът, вратът, кръвта тежи повече от желязото във въздуха, има припадъци. Лавинообразно нарастват тези проблеми и много колеги се принудиха на 35 години да се пенсионират”, казва о.р. майор Петър Петров.

Пилотите смятат, че ако се увеличи осигурителния стаж за тях, не на шега може да се пенсионират на патерици. Министърът на отбраната също е против идеята стажът за пилотите да бъде увеличаван.

„Службата на летците, подводничарите е особена по отношение на тежестите при изпълнение на такава служба. Ако се повиши изискуемият стаж за пенсия, ще доведе до отлив на летци, които ще искат да се пенсионират на 15 години - моето отношение към тава е с негативност”, каза Ангелов.

Ако все пак по-късното пенсиониране бъде прието, военното ведомство ще търси всякакви механизми за компенсации, включително и финансови.
Разбира се Наплатанова питаше за мъжа си, който е пилот, но все пак има новини и за всички останали военнослужещи. Инфо на Бтв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар