петък, 26 ноември 2010 г.

МО обеща 2 млрд. лв. за нови изтребители през 2012 г.





Министерство на отбраната ще сключи договор за нов изтребител на армията през месец август 2012 г. Това обяви сензационно вчера зам.-военният министър Валентин Радев пред представители на международния бизнес.

"Сами разбирате, че това ще струва много пари на държавата, оценките са между 1 и 2 млрд.лв.", поясни Радев. Според него цената ще зависи от броя на самолетите, които ще бъдат поръчани, и това дали ще са нови или втора ръка.

Според утвърдената от министъра на отбраната Аню Ангелов пътна карта е стартирал процесът за подготовка на процедура за придобиване на основен боен самолет за ВВС. От началото на годината министърът обикаля почти всички оръжейни изложения, среща се директно с фирми и преговаря за нова техника. Преди няколко седмици парламентът прие Бялата книга на отбраната, която дава визия за развитието на сектора за 10 години напред. В този документ обаче изобщо не се дискутира необходимостта от нова изтребителна техника.

В момента Българската армия разполага с 16 ремонтирани МиГ-29, които имат живот до 2025 г. Във всички документи на НАТО, които изследват риска от военен конфликт или от терористични заплахи се казва, че България е с много нисък коефициент на риск - в момента и за години напред.
автор:Диян Моркин

Няма коментари:

Публикуване на коментар